Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g zimnego masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
Masło kroimy na drobne kawałki, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto wyjdzie dość suche można dodać 1-2 łyżki wody. Dzielimy na dwie części (40 % i 60 %), każdą zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
Blaszkę (28x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach ścieramy większą część zmrożonego ciasta, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy w temp. 190 stopni (piekarnik góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
Budyniowa pianka:
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 16 g cukru wanilinowego (dwa opakowania)
- 5 białek
- 2 opakowania po 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 500 g malin (jeśli owoce są mrożone nie rozmrażamy ich przed pieczeniem)
Białka ubijamy na sztywno. Następnie, cały czas ubijając na najwyższych obrotach, dodajemy po łyżce cukier a także cukier wanilinowy oraz budynie. Na końcu cienką strużką wlewamy olej. Miksujemy jeszcze chwilę do idealnego połączenia składników.
Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy ubitą piankę. Wyrównujemy i gęsto układamy maliny (otworkami do góry). Owoce lekko wpychamy w pianę, na wierzch ścieramy resztę zmrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 30-40 minut. Gotowe ciasto prószymy cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Pycha :) Ja na razie chyba muszę spasować z ciastami, wczoraj zjadłam pół blaszki ciasta z kremem czekoladowym, aż się dzisiaj boję stanąć na wadze :D
OdpowiedzUsuńz kremem czekoladowym powiadasz... brzmi pysznie!
UsuńAle mi narobiłaś smaka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńPyszności, zaraz zapiszę sobie przepis i zamierzam wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńsmacznego!
Usuńno to teraz zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńTo niesprawiedliwe, że tak kusisz od rana! :D
OdpowiedzUsuńco zrobić, życie ;)
UsuńMusze wyprobowac przepis,bo wyglada przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam;p
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAż mi zaburczało w brzuszku, wygląda prze smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńOjej jak to pysznie wygląda! Zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie: )
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie! Jako wielki łasuch muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie daj znać jak smakuje :)
UsuńZnakomitości ^ ^ Samo patrzenie na to malinowe cudo - nie wystarczy :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi strasznej ochoty na takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńMatko a ja ograniczam takie rzeczy :P
OdpowiedzUsuńZnam podobny przepis i uwielbiam *_*
OdpowiedzUsuńIdę poszukać czegoś słodkiego :D
Ale mi narobiłaś smaka, gdybym tylko umiała piec i gotować :<
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś ochoty:) będę miała co robić w weekend:D
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpoprosze duzy kawałek:)
OdpowiedzUsuńczęstuj się na zdrowie :)
Usuńjakie pyszności ;)
OdpowiedzUsuńmniam, robie coś podobnego ale ze śliwkami :D
OdpowiedzUsuńteż lubię wersję śliwkową :)
UsuńUwielbiam kruche ciasta. ! Moja mam zawsze robiła takie z rabarbarem, pyszności. :)
OdpowiedzUsuńo mamo, jak to cudownie wygląda!! <3
OdpowiedzUsuńJejku, jak to musi smakować, rewelacja!
OdpowiedzUsuńkuuurcze i skusiłaś;)będzie trzeba wykonać:):):)wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńrozmaitowo.blogspot.com
Kuszące ciasto ♥ Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń