Składniki na 12 porcji:
- 25 dag mąki
- szczypta soli
- 20 dag cukru
- 2 cukry waniliowe
- 5 jajek
- 12,5 dag masła
- 60 dag rabarbaru
- 25 dag śmietany kremówki 30 %
- budyń waniliowy
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do oprószenia
- odrobina margaryny
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli, 1 cukier waniliowy, 7,5 dag cukru, masło i 1 jajko. Posiekać, szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na 30 minut do lodówki.
Rabarbar obrać, pokroić w niewielkie kawałki.
Śmietanę wymieszać mikserem z resztą cukru, cukrem waniliowym, jajkami i proszkiem budyniowym.
Ciasto lekko rozwałkować. Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować margaryną. Spód i brzegi wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać widelcem, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.
Posypać tartą bułką i dość gęsto rabarbarem, zalać masą śmietanową.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piec ok. 55 minut, po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO :)
Lubicie tarty? Z czym je najczęściej przyrządzacie?
Ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńnieskromnie napiszę że i tak smakuje ;)
Usuńuwielbiam kwaskowość rabarbaru, ta tarta musi być pyszna
OdpowiedzUsuńskąd ja znam to znikanie ciasta...ostatnio upiekłam z truskawkami, miało być do niedzielnej popołudniowej kawki...przed obiadem nie było już połowy blachy haha:)
OdpowiedzUsuńtarta wyglada znakomicie:)
ciasta z truskawkami piekę od razu dwie foremki, żeby też załapać się choć na kawałek ;)
Usuńmniam! :D moja mama robi to na kruchym cieście i też jest pycha :D
OdpowiedzUsuńta tez jest na kruchym cieście :)
Usuńsuper! :)
OdpowiedzUsuńMniaaaaam :) Szczerze mówiąc ja tarty robię rzadko, częściej zwykłe ciasta ucierane :)
OdpowiedzUsuńwbrew pozorom nie są wcale bardziej pracochłonne :)
UsuńKurcze jak na to patrzę to już zgłodniałam. Przepis bardzo ciekawy i muszę go wypróbować póki jeszcze jest rabarbar :)
OdpowiedzUsuńpoza sezonem można zrobić z jabłkami - też dobrze smakuje :)
Usuńwygląda przepysznie i na pewno tak samo smakuje ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPYSZNOŚCI!!!
OdpowiedzUsuńNie mogę oglądać takich zdjęć,bo opluwam monitor :P
pysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie no i ten rabarbar - też uwielbiam ;) sama tart nie piekę bo nie mam foremki, a zawsze odkładam jej zakup na kiedy indziej
OdpowiedzUsuńja poluję na silikonową - o niebo lepiej wyciąga się z niej ciasto po upieczeniu :)
UsuńKocham tarty te na słodko jak i na ostro ! :)
OdpowiedzUsuńa ja na ostro właśnie rzadko robię...za rzadko chyba, czas to nadrobić ;)
UsuńOMG. Pysznie wygląda. Zrobiłaś mi ogromną ochotę na rabarbar.
OdpowiedzUsuńTarty bardzo lubię... ja dziurkuję "w kratkę", ale twoje dziurkowanie bardzo mi się spodobało :D
to żadne wzorek - to był spontan ;)
Usuńja rabarbar lubię, jednak nie uwielbiam :-) w lodówce mam cały gar kompotu z rabarbaru właśnie i jest przepyszny :-) lecę po szklankę!
OdpowiedzUsuńkompotu też nagotowałam przy okazji ciasta ;)
UsuńTartę lubię zapiekaną z porami. Rabarbar to przeważnie do drożdżówki.
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować twoją wersję :)
UsuńO słodzi jeżu *.*
OdpowiedzUsuńJak to wygląda cudnie i smakowicie ale bym jadła, że aż miło <3
pozdrawiam!
i jak mam trzymać dietę jak to nie mozliwe z takimi przepisami :)
OdpowiedzUsuńoj, tam, diecie czasami można odpuścić ;)
Usuńaż się musiałam oblizać:D
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie,ale na szczęście mi ochoty nie zrobiłaś,bo nie lubię rabarbaru. Może to i dobrze, tak na noc patrzeć na takie pyszne rzeczy to mogłob się skończyć źle :P
OdpowiedzUsuńwiesz, zawsze ją można zrobić z truskawkami jeśli za rabarbarem nie przepadasz ;)
UsuńWygląda przepysznie, pewnie równie pysznie smakuje :) Jak będę teraz u rodziców, to przywiozę sobie trochę rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńczy lubimy tarty? głupie pytanie! uwielbiam! najczęściej robię je z truskawkami i galaretką :)
OdpowiedzUsuńłatwe do zrobienia a do tego bardzo pyszne, uwielbiam rabarbar i kompot z niego. Musze zapisac przepis;)
OdpowiedzUsuńależ smakowicie wygląda :) uwielbiam ciasta z rabarbarem.
OdpowiedzUsuń