Potrzebujemy:
biszkopt: (blacha 35x25 lub zbliżona wymiarami)
- 8 jajek
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklankę cuku
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
krem czekoladowy:
- 500 ml śmietany kremówki (30 %)
- 300 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
masa rodzynkowa:
- 400 g rodzynek
- szklankę rumu lub Soplicy Pigwowej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
poncz:
- 300 ml mocnej herbaty
- 5 łyżek spirytusu lub czystej wódki
- 4 łyżeczki cukru
Wykonanie:
biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Żółtka roztrzepujemy, mieszamy z pianą.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po łyżce do masy jajecznej delikatnie i dokłdnie mieszając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut - do suchego patyczka.
krem czekoladowy:
Czekoladą i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kremówkę - energicznie mieszamy, uważając by masa się nie ścięła.
Dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści i masa będzie gładka.
Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Zimną masę ubijamy mikserem aż będzie lekka i puszysta.
masa rodzynkowa:
Rodzynki zalewamy rumem lub pigwówką (można też pomieszać smaki) i odstawiamy na ok. 24 godziny. Po tym czasie nasączone rodzynki wykładamy na sitko, odsączamy nadmiar alkoholu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z rodzynkami.
poncz:
Zaparzamy mocną herbatę, gdy przestygnie dodajemy spirytus i cukier, mieszamy.
przygotowanie ciasta:
Zimny biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolną część nasączamy ponczem, wykładamy krem czekoladowy, równo rozprowadzamy. Kładziemy drugi placek i lekko dociskamy. Górny biszkopt nasączamy ponczem, na wierzch wykładamy równomiernie masę rodzynkową. Gottowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.
SMACZNEGO :)
U mnie będzie domówka. A Wy, jak spędzicie Sylwestra?
kolejny przepis na ciasto do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że Ci zasmakuje :)
Usuńnono, ale pysznie, ja też na domówce :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńOh nienawidzę rodzynek :D Więc nie wypróbuję, ale generalnie wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńna górę można wrzucić równie dobrze orzechy albo śliwki - co kto lubi :)
UsuńWygląda smacznie, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCo powiesz na wzajemną obserwację ?
www.hellomymotivation.blogspot.com
Wygląda apetycznie tylko musiałabym zastąpić czymś rodzynki bo za nimi nie przepadam.
OdpowiedzUsuńżurawina albo śliwki byłyby idealne :)
UsuńBrzmi pysznie! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda prze apetycznie !! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie!! Pewnie kiedyś spróbuję zrobić:))
OdpowiedzUsuńkoniecznie daj znać czy smakowało :)
UsuńNie lubię rodzynek ;/ moja mama często robi to ciasto
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńadekwatna do treści ciasta ;)
Usuńnie dla mnie, nie lubię takich ciast ;)
OdpowiedzUsuńOooo mniam, uwielbiam tego typu ciasta! I rodzynki w czekoladzie też ♥ Gdybym robiła Sylwestra u siebie, na pewno bym wykorzystała ten przepis!
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam rodzynki w czekoladzie, ostatnio odkryłam też agrest - palce lizać :)
Usuńmniamm!
OdpowiedzUsuńNie lubię rodzynek....ale ciacho wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie ale ma jedną wadę...jest z rodzynkami, których nienawidzę haha:)
OdpowiedzUsuńOoooo :) Wygląda pysznie! Muszę je zrobić, na pewno posmakuje moim gościom :)
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego :)
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNo nazwa faktycznie wielce wymowna :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście będzie idealne na sylwestra ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie choć nie za bardzo lubię rodzynki w ciastach, ale tego bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńMoja mama je robi i jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te alkoholowe rodzynki ale u nas pop prostu mówimy na to ciasto pijak
OdpowiedzUsuńu mnie Pijak to zupełnie inne ciasto, równie mocno nasączone ;)
Usuńciekawe ciekawe ;) hehe trzeba wypróbować
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Z checią wypróbuję, jak nie dziś to kiedy indziej ;)
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego :)
Usuńciasto na pewno pyszne. wszystkiego najlepszego w nowym roku! oby był lepszy od minionego!
OdpowiedzUsuńoby, choć u mnie nie zaczął się zbyt ciekawie...
UsuńCoś dla mnie ;) może przynajmniej po tym cieście nie bolałaby mnie głowa :P
OdpowiedzUsuńmogę zagwarantować że nie ;)
UsuńMniam, musi być bosi!!
OdpowiedzUsuń