SKŁADNIKI:
- szklanka suchej kaszy jaglanej,- 2 szklanki mleka roślinnego (ja używam kokosowego lub migdałowego),
- 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
- pół szklanki pestek słonecznika,
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- pół szklanki rodzynek,
- pół szklanki suszonej żurawiny,
- pół szklanki drobno posiekanych ulubionych orzechów,
- 1 rozgnieciony na miazgę dojrzały banan,
- łyżeczka cynamonu.
Składniki możecie dowolnie modyfikować - zamiast słonecznika dodać dynię, zamiast rodzynek kandyzowanej skórki z pomarańczy, itp.
WYKONANIE:
Kaszę przepłukać na sitku kilka razy wrzątkiem by pozbyć się goryczy. Przenieść do garnka, dodać mleko i cukier. Gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. WystudzićZimną kaszę przenieść do miski i dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być lekko klejąca.
Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch.
Piec 30 minut w 180 stopniach. Wierzch powinien być jednolity i lekko twardawy w konsystencji, zaś środek delikatnie mokry. Wystudzić i pokroić na batony.
SMACZNEGO!!!
Jak to pysznie wygląda. Zrobię ! Muszę ! :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie ;)
Usuńno nie powiem, wyglądają ciekawie hmm :D
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńo proszę, chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, czasami robię nie batony a mniejsze ciasteczka na jeden kęs
OdpowiedzUsuńteż fajny pomysł, następnym razem tak pokroję :)
Usuńja robię z płatkami górskimi ale wypróbuje i ten sposób :)
OdpowiedzUsuńmega mnei ciekawią takie batony zdrowe ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, na pewno są zdrowsze niż te które można kupić w sklepach i z pewnością wkrótce zdecyduję się je zrobić :)
OdpowiedzUsuńAle smacznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńAle ekstra! :) Chyba się skuszę, żeby upitrasić takie batoniki :)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńhttp://sk-artist.blogspot.com
wyglądają bardzo apetycznie!:)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńfajna przekąska :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Muszę wypróbować! Od kilku miesięcy rządzą u mnie kaszę i bardzo lubię jaglaną.
OdpowiedzUsuńTakie batony przydałyby się mojemu Jackowi :D
OdpowiedzUsuńKaszę jaglaną mam już ugotowaną, więc wystarczy dodać do nich kilka słodki dodatków! Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńMuffinki zrobiły u mnie furorę. Właśnie zastanawiałam się, co zrobić z kaszą jaglaną, dziś już nie zdążę, ale jutro z samego rana biorę się za ten przepis! Dzięki!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, cała rodzina zajadała się nimi podczas meczu <3
OdpowiedzUsuń