Foremki aluminiowe na muffiny i suflet
Idealne rozwiązanie gdy smakołyki chcemy zabrać ze sobą w plener, np. na piknik. Foremki są stabilne, trwałe i bardzo wytrzymałe, niestraszne im trudy transportu. Proste w obsłudze - nie wymagają natłuszczania, są jednorazowe zatem oszczędzają nam znoju zmywania po pieczeniu ;) Babeczki dobrze się ich trzymają jednak ich wydobycie także nie nastręcza kłopotów. Całkiem spora średnica (75 mm) zaspokoi głód nawet większego łasucha ;) W foliowym opakowaniu znajdziemy 12 sztuk. Cena 4,79 zł.
************************
Foremki (papilotki) na muffinki
Wykonane z biodegradowalnego wytrzymałego papieru, choć wyglądają na cieniutkie okazują się być mocne i trwałe. Nie przeciekają ani nie odkształcają się po nałożeniu ciasta. Można je z powodzeniem stosować solo, ja jednak dla wygody przy przenoszeniu blat-piekarnik zawsze wkładam dodatkowo w silikonową formę. Babeczkę można wydobyć z wnętrza bez większego trudu, papier łatwo daje się odgiąć. W kartonowym pudełku znajdziemy 30 sztuk foremek w neutralnym białym kolorze. Cena 4,55 zł.
Muffinki z owocami sezonowymi i płatkami owsianymi
Przepis:
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 125 ml mleka
- 150 g roztopionego masła lub oleju słonecznikowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g owoców sezonowych (w moim przypadku były to poziomki, czarne maliny, czerwone i czarne porzeczki)
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych (można wymieszać z żytnimi, orkiszowymi, jęczmiennymi - wedle uznania i preferencji)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować foremki - porcja wystarcza na 10-12 babeczek. Owoce przebrać, opłukać i osuszyć.
Płatki wymieszać z mlekiem i odstawić na czas przygotowania reszty składników.
Do jednej miski przesiać mąkę razem z sodą, solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do drugiej wbić jajka, wsypać cukier, wlać olej i wymieszać widelcem. Połączyć obydwie masy razem z nasączonymi w mleku otrębami i owocami, delikatnie i krótko mieszając łyżką.
Foremki napełnić masą do 2/3 ich wysokości i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Piec do suchego patyczka.
Udekorować świeżymi owocami i kleksem bitej śmietany :)
SMACZNEGO!!!
Wyglądają przepysznie :) Muszę się w końcu zebrać i zrobić muffinki w thermomixie.
OdpowiedzUsuńU mnie na blogu wciąż trwa rozdanie, a w nim pomadka do ust Lancome. Zapraszam Cię serdecznie :)
dam szansę innym, pomadek Ci u mnie dostatek :)
UsuńJak ja dawno nie jadłam muffinek - aż narobiłaś mi chęci!:)
OdpowiedzUsuńzatem do dzieła :)
UsuńWyglądają pysznie, lubię muffinki ;)
OdpowiedzUsuńAle pychota! Uwielbiam muffiny!
OdpowiedzUsuńKolejny doskonały przepis! Robię na dniach, tylko pojadę na działkę po porzeczkę :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie daj znać jak smakują :)
Usuńo jejku, tu takie słodkości, a ja tak głodna wróciłam do domu...
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie i na pewno też tak smakują.
OdpowiedzUsuńRobię dzisiaj! Wyglądają cuuudownie!
OdpowiedzUsuńhttp://iga-be.blogspot.com/
smacznego :)
UsuńJa teraz piekę prawie wszystko z jagodami :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagody!
UsuńUwielbiam muffiny są idealne na każdą okazję
OdpowiedzUsuńdokładnie!
UsuńWyglądają przepysznie <3
OdpowiedzUsuńKochana właśnie zrobiłam, rewelacja! To już 3 przepis od Ciebie, który jest przepyszny! Wydaj książkę kulinarną, biorę ją w ciemno jako pierwsza :)
OdpowiedzUsuńgdybyś wiedziała jaki miód lejesz na moje serce - bardzo się cieszę że mogłam być dla Ciebie maleńką inspiracją :*
UsuńMniam! Same pyszności! Obserwuję! melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńA markę Gosia uwielbiam. Żałuję, że jest tak słabo dostępna w lokalnych sklepach.
Co jakiś czas robię takie muffiny z owocami, więc papilotki szybko się zuzywają :D
OdpowiedzUsuń