Be fit... Energetyczne batony z kaszą jaglaną (nie tylko dla sportowców) :D ~ In my secret world...

środa, 25 maja 2016

Be fit... Energetyczne batony z kaszą jaglaną (nie tylko dla sportowców) :D

Kasza jaglana - jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dziś niestety odrobinę zapomniana i pomijana, a szkoda bo wartości odżywczych w niej bez liku. U nas w domu rządzi pod każdą postacią - w wersji na słodko z mlekiem i owocami uwielbiają dzieciaki, w wersji wytrawnej (na słono) sprawdza się doskonale jako dodatek do dań obiadowych czy sałatek. Od niedawna wykorzystuję ją także jako bazę do energetycznych batonów, które są idealnym zastrzykiem energii i dają niesamowitego kopa. Przepis banalnie prosty, a przygotowanie ekspresowe. Polecam!

SKŁADNIKI:

- szklanka suchej kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka roślinnego (ja używam kokosowego lub migdałowego),
- 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
- pół szklanki pestek słonecznika,
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- pół szklanki rodzynek,
- pół szklanki suszonej żurawiny,
- pół szklanki drobno posiekanych ulubionych orzechów,
- 1 rozgnieciony na miazgę dojrzały banan,
- łyżeczka cynamonu.

Składniki możecie dowolnie modyfikować - zamiast słonecznika dodać dynię, zamiast rodzynek kandyzowanej skórki z pomarańczy, itp.

WYKONANIE:

Kaszę przepłukać na sitku kilka razy wrzątkiem by pozbyć się goryczy. Przenieść do garnka, dodać mleko i cukier. Gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wystudzić
Zimną kaszę przenieść do miski i dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być lekko klejąca.
Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch.

Piec 30 minut w 180 stopniach. Wierzch powinien być jednolity i lekko twardawy w konsystencji, zaś środek delikatnie mokry. Wystudzić i pokroić na batony. 


SMACZNEGO!!!

24 komentarze:

  1. Jak to pysznie wygląda. Zrobię ! Muszę ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie powiem, wyglądają ciekawie hmm :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o proszę, chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają pysznie, czasami robię nie batony a mniejsze ciasteczka na jeden kęs

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też fajny pomysł, następnym razem tak pokroję :)

      Usuń
  5. ja robię z płatkami górskimi ale wypróbuje i ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mega mnei ciekawią takie batony zdrowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie, na pewno są zdrowsze niż te które można kupić w sklepach i z pewnością wkrótce zdecyduję się je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smacznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ekstra! :) Chyba się skuszę, żeby upitrasić takie batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, zjadłabym ;)

    http://sk-artist.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają bardzo apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają niesamowicie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis! Muszę wypróbować! Od kilku miesięcy rządzą u mnie kaszę i bardzo lubię jaglaną.

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie batony przydałyby się mojemu Jackowi :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Kaszę jaglaną mam już ugotowaną, więc wystarczy dodać do nich kilka słodki dodatków! Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Muffinki zrobiły u mnie furorę. Właśnie zastanawiałam się, co zrobić z kaszą jaglaną, dziś już nie zdążę, ale jutro z samego rana biorę się za ten przepis! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjne, cała rodzina zajadała się nimi podczas meczu <3

    OdpowiedzUsuń

Strony

Obsługiwane przez usługę Blogger.

© In my secret world..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena