Domowa cukiernia, czyli jak zrobić deser tiramisu :) ~ In my secret world...

wtorek, 24 marca 2015

Domowa cukiernia, czyli jak zrobić deser tiramisu :)

Niedziela to zwykle czas, kiedy w naszym domu królują domowe wypieki czy desery. Od jakiegoś czasu w tej dziedzinie spełnia się moja córka - z początku była moim pomocnikiem, by z czasem stać się samodzielnym twórcą ;) Czym zaskoczyła nas ostatnim razem? Zapraszam do domowe tiramisu :)


Co lepsze, biszkopty - jeden z głównych składników deseru, też upieczone zostały w domu - są o niebo lepsze niż kupne a pracy przy nich naprawdę niewiele. Oczywiście ten etap możecie ominąć i skrócić czas pracy wykorzystując kupne ciastka.


Składniki - biszkopty:

- 60 g cukru
- 60 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek - białka wkładamy do misy miksera, żółtka do osobnej miski. Mieszamy żółtka z wanilią, solą i połową cukru. Białka ubijamy, dodając resztę cukru. Delikatnie mieszamy pianę z białek z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę. Ciasto przekładamy do szprycy, wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc kształt języczków. Pieczemy ok. 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni aż biszkopty staną się złociste. Studzimy na kratce. Z podanej porcji wyjdzie nam ok. 15-20 sztuk.



Składniki - tiramisu:

- 200 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 36 %
- 50 g cukru pudru
- 200 g biszkoptów
- 1 kubek mocnej kawy
- 60 ml likieru amaretto
- gorzka czekolada lub kakao do dekoracji

Przygotowanie:

Zaparzamy kawę i wlewamy do miski by przestygła. Do misy miksera wkładamy mascarpone, śmietankę, cukier i alkohol i mieszamy do połączenia i uzyskania gęstej konsystencji. Biszkopty na moment zanurzamy w zaparzonej kawie. Do dowolnego naczynia (szeroka filiżanka, pucharek) wykładamy partiami warstwę kremu na zmianę z warstwą biszkoptów, aż do samej góry. Ciastka można dowolnie połamać by dopasować do kształtu naczynia i układać je w różnych kierunkach. Smak deseru można także odrobinę urozmaicić ulubionym kremem - u nas na drugiej warstwie biszkoptów wylądował smak mokka, z maleńkimi drobinkami kawy. Desery wkładamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą lub kakao, można także ozdobić kleksem bitej śmietany.



SMACZNEGO!!!

Przy okazji chciałam Was zaprosić na mój gościnny wpis na blogu Anity >>KLIK KLIK<<. Myślę że porusza dość istotną kwestię, ciekawa jestem Waszego zdania w tym temacie :)

49 komentarzy:

  1. O kurcze. Po porannym ważeniu mam zakaz nawet przyglądania sie takim pychotkom. Ale sie głodna zrobiłam...
    Wpis czytałam - ważny bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja ostatnio dostałam przepis na tiramisu, muszę w końcu je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zostań moją mamą i rób mi takie pyszności ach :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten deser, zarówno jeść jak i przygotowywać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniammmmm kurcze ale mnie teraz na to wzielo!!!no i trafi moja diete bo popoludniu robie deser :d

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam mniam :) Wygląda pysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, ale mam ochotę na taki deser:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi narobiłaś smaka! To jest niesprawiedliwe! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Raz w życiu robiłam tiramisu, ten deser był dość pracochłonny . lubię jeść ale niekoniecznie sama przyrządzać

    OdpowiedzUsuń
  10. aż zgłodniałam, narobiłaś mi smaku...

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurcze, ale narobiłaś mi ochoty na takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wybornie się prezentuje i tak pewnie smakowało. >^.^<

    OdpowiedzUsuń
  13. Niech ktoś wymyśli sposób na przekazywanie kawałka jedzonka z Internetu przez komputer do domu... :( :D

    OdpowiedzUsuń
  14. kurczaki! ślinka zalała mi klawiaturę .... i to Twoja jest wina!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniami, apetycznie to wygląda i pycha musi być :))

    OdpowiedzUsuń
  16. oo mniaam! dawno nie jadłam tiramisu

    OdpowiedzUsuń
  17. No dobra, to teraz muszę ogarnąć mój ślinotok ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojaaaaa pychota musi być!!!! A ja na diecie :'(

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pychotka! Wpadam na tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale pyszności :) przepis już się znalazł w moim zeszycie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. pycha, dzięki przyrządzę w wolnej chwili, przepis prosty :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Odpowiedzi
    1. poćwiczysz 10 minut dłużej i będzie po sprawie ;)

      Usuń
  23. Osz Ty.. ale narobiłaś smaka! :D

    Obserwuję, aby być na bieżąco.

    OdpowiedzUsuń
  24. Wizualnie mnie zachwyciłaś :) muszę ten deser kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  25. O jezusieńku, wygląda pysznie! Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń

Strony

Obsługiwane przez usługę Blogger.

© In my secret world..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena