Może kromeczkę? Chleb orkiszowy z ziarnami :) ~ In my secret world...

czwartek, 13 listopada 2014

Może kromeczkę? Chleb orkiszowy z ziarnami :)

Jeśli jeszcze nie znudziły Was moje kulinarne wpisy, dziś zapraszam na kolejny :) Odkąd złapałam bakcyla "chlebowego" rzadko kiedy bywam w piekarni, staram się być w tym temacie samowystarczalna :) Jednym z naszych ulubionych chlebów stał się ten na mące orkiszowej, z dużą ilością ziaren. Jest szybki w przygotowaniu, błyskawicznie wyrasta, a smakuje... bajecznie :) Zapraszam!


Składniki:

Zaczyn:

- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka płynnego miodu

- 3 łyżki letniej wody
Ciasto:
 

- 500 g jasnej mąki orkiszowej (czasami mieszam ją z mąką graham, smak również wychodzi ciekawy)
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 400 g letniej wody
- 50 g słonecznika (2 łyżki zostawiam do posypania chleba)
- 20 g sezamu

- 20 g pestek dyni

Przygotowanie:

Drożdże rozdrabniamy, dodajemy miód i 3 łyżki letniej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Mąkę mieszamy z solą i ziarnami, dodajemy zaczyn i 400 g letniej wody. Całość zagniatamy ok. 5 minut końcówką do chleba. Ciasto ma być dość rzadkie, powinno się przelewać. Gdyby okazało się zbyt suchym można dodać jeszcze odrobinę wody.


Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu - masa powinna co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do formy (moja ma wymiary 31 x 14 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb posypujemy resztą słonecznika, szczelnie przykrywamy (np. folią spożywczą) i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut - powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy. W tym momencie nastawiamy także piekarnik (220 stopni, program góra + dół) - zdąży się zagrzać akurat wtedy gdy ciasto będzie gotowe do pieczenia.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia chleb można wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce przez ostatnie 10 minut.
Chleb jest gotowy gdy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.





Skusicie się? Smacznego :)

36 komentarzy:

  1. ojej jak smacznie wygląda, zwłaszcza z rana! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychota. Mogę wpaść na śniadanie? :P

    OdpowiedzUsuń
  3. o mamo, ale rewelacyjnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. i want to try to make it..
    thanks for sharing the recipe

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie chleb własnej roboty nie może się równać z tym kupnym - ależ mi na niego checi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale banalny przepis :) Kradnę do swojej listy do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie - jest dziecinnie prosty :)
      smacznego!

      Usuń
  7. Ostatnio naczytałam się samych pozytywów o orkiszu, więc taki chlebek zjadłabym chętnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. orkisz to prawdziwe bogactwo witamin i błonnika :)

      Usuń
  8. Moja mama często robi w domu chleb orkiszowy, bo ma ten sprzęcior do pieczenia chleba. Ale Twój chlebek wygląda bardziej smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ostatnio polubiłam pieczenie domowego chlebka, także przepis na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda cudownie, mnie na pewno by nie wszedł taki piękny

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziadziuś jest piekarzem i często robi nam takie smakołyki ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. moja mama często piecze chleb, taki domowy jest NAJLEPSZY na świecie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, ten z piekarni nie może się z nim równać :)

      Usuń
  13. chlebek domowego wypieku jak najpyszniejszy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj zjadłabym, tak mi smutno że w studenckim mieszkaniu nie mam piekarnika :(

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda cudownie smacznie i zdrowo :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmmm, czuję się zachęcona do upieczenia chleba!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepysznie i przepis nie brzmi na skomplikowany :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pycha, zjadłabym go chyba na raz w całości :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię domowe chlebki, ale nie mogę zabrać się za zrobienie go samej.
    Pięknie, pysznie i zdrowo wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  20. Na pewno taki chlebek jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Strony

Obsługiwane przez usługę Blogger.

© In my secret world..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena