PIJANE RODZYNKI, czyli ciasto idealne na Sylwestra :D ~ In my secret world...

niedziela, 29 grudnia 2013

PIJANE RODZYNKI, czyli ciasto idealne na Sylwestra :D

Wiem że pewnie po świątecznym obżarstwie nie możecie jeszcze patrzeć na słodycze, ale przecież trzeba pomyśleć o smakołykach na Noc Sylwestrową. Ciastem jakie odkryłam zupełnie niedawno i które na pewno na tej imprezie u mnie zagości są Pijane Rodzynki - nazwa wielce wymowna i stosowna do sytuacji ;)


Potrzebujemy:


biszkopt: (blacha 35x25 lub zbliżona wymiarami)
- 8 jajek
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklankę cuku
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli

krem czekoladowy:
- 500 ml śmietany kremówki (30 %)
- 300 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru

masa rodzynkowa:
- 400 g rodzynek
- szklankę rumu lub Soplicy Pigwowej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady

poncz:
- 300 ml mocnej herbaty
- 5 łyżek spirytusu lub czystej wódki
- 4 łyżeczki cukru

Wykonanie:

biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Żółtka roztrzepujemy, mieszamy z pianą.



Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po łyżce do masy jajecznej delikatnie i dokłdnie mieszając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut - do suchego patyczka.





krem czekoladowy:


Czekoladą i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kremówkę - energicznie mieszamy, uważając by masa się nie ścięła.



Dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści i masa będzie gładka.





Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Zimną masę ubijamy mikserem aż będzie lekka i puszysta.





masa rodzynkowa:


Rodzynki zalewamy rumem lub pigwówką (można też pomieszać smaki) i odstawiamy na ok. 24 godziny. Po tym czasie nasączone rodzynki wykładamy na sitko, odsączamy nadmiar alkoholu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z rodzynkami.



poncz:


Zaparzamy mocną herbatę, gdy przestygnie dodajemy spirytus i cukier, mieszamy.

przygotowanie ciasta:

Zimny biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolną część nasączamy ponczem, wykładamy krem czekoladowy, równo rozprowadzamy. Kładziemy drugi placek i lekko dociskamy. Górny biszkopt nasączamy ponczem, na wierzch wykładamy równomiernie masę rodzynkową. Gottowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.



SMACZNEGO :)

U mnie będzie domówka. A Wy, jak spędzicie Sylwestra?

40 komentarzy:

  1. kolejny przepis na ciasto do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nono, ale pysznie, ja też na domówce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh nienawidzę rodzynek :D Więc nie wypróbuję, ale generalnie wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na górę można wrzucić równie dobrze orzechy albo śliwki - co kto lubi :)

      Usuń
  4. Wygląda smacznie, na pewno spróbuję :)

    Co powiesz na wzajemną obserwację ?

    www.hellomymotivation.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie tylko musiałabym zastąpić czymś rodzynki bo za nimi nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi pysznie! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda prze apetycznie !! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda bardzo apetycznie!! Pewnie kiedyś spróbuję zrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię rodzynek ;/ moja mama często robi to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  10. Już sama nazwa mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  11. nie dla mnie, nie lubię takich ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oooo mniam, uwielbiam tego typu ciasta! I rodzynki w czekoladzie też ♥ Gdybym robiła Sylwestra u siebie, na pewno bym wykorzystała ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam rodzynki w czekoladzie, ostatnio odkryłam też agrest - palce lizać :)

      Usuń
  13. Nie lubię rodzynek....ale ciacho wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda przepysznie ale ma jedną wadę...jest z rodzynkami, których nienawidzę haha:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ooooo :) Wygląda pysznie! Muszę je zrobić, na pewno posmakuje moim gościom :)

    OdpowiedzUsuń
  16. No nazwa faktycznie wielce wymowna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rzeczywiście będzie idealne na sylwestra ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo smacznie choć nie za bardzo lubię rodzynki w ciastach, ale tego bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Moja mama je robi i jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam te alkoholowe rodzynki ale u nas pop prostu mówimy na to ciasto pijak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie Pijak to zupełnie inne ciasto, równie mocno nasączone ;)

      Usuń
  21. ciekawe ciekawe ;) hehe trzeba wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda bosko! Z checią wypróbuję, jak nie dziś to kiedy indziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. ciasto na pewno pyszne. wszystkiego najlepszego w nowym roku! oby był lepszy od minionego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oby, choć u mnie nie zaczął się zbyt ciekawie...

      Usuń
  24. Coś dla mnie ;) może przynajmniej po tym cieście nie bolałaby mnie głowa :P

    OdpowiedzUsuń

Strony

Obsługiwane przez usługę Blogger.

© In my secret world..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena