Tarta z rabarbarem, czyli kawałek lata na talerzu ;) ~ In my secret world...

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Tarta z rabarbarem, czyli kawałek lata na talerzu ;)

Uwielbiam lato za pyszne sezonowe owoce - truskawki i rabarbar mogłabym jeść pod każdą postacią kilogramami ;) A z racji tego, że niedziela nie może obyć się w moim domu bez słodkości, wczoraj udało mi się wyczarować tartę z rabarbarem. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu, a znika szybciej niż zdąży ostygnąć ;)


Składniki na 12 porcji:

- 25 dag mąki

- szczypta soli
- 20 dag cukru
- 2 cukry waniliowe
- 5 jajek
- 12,5 dag masła
- 60 dag rabarbaru
- 25 dag śmietany kremówki 30 %
- budyń waniliowy
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do oprószenia
- odrobina margaryny

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli, 1 cukier waniliowy, 7,5 dag cukru, masło i 1 jajko. Posiekać, szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na 30 minut do lodówki.



Rabarbar obrać, pokroić w niewielkie kawałki.





Śmietanę wymieszać mikserem z resztą cukru, cukrem waniliowym, jajkami i proszkiem budyniowym.





Ciasto lekko rozwałkować. Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować margaryną. Spód i brzegi wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać widelcem, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.





Posypać tartą bułką i dość gęsto rabarbarem, zalać masą śmietanową.





Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piec ok. 55 minut, po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO :)








Lubicie tarty? Z czym je najczęściej przyrządzacie?



36 komentarzy:

  1. uwielbiam kwaskowość rabarbaru, ta tarta musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. skąd ja znam to znikanie ciasta...ostatnio upiekłam z truskawkami, miało być do niedzielnej popołudniowej kawki...przed obiadem nie było już połowy blachy haha:)
    tarta wyglada znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasta z truskawkami piekę od razu dwie foremki, żeby też załapać się choć na kawałek ;)

      Usuń
  3. mniam! :D moja mama robi to na kruchym cieście i też jest pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaaaaam :) Szczerze mówiąc ja tarty robię rzadko, częściej zwykłe ciasta ucierane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom nie są wcale bardziej pracochłonne :)

      Usuń
  5. Kurcze jak na to patrzę to już zgłodniałam. Przepis bardzo ciekawy i muszę go wypróbować póki jeszcze jest rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poza sezonem można zrobić z jabłkami - też dobrze smakuje :)

      Usuń
  6. wygląda przepysznie i na pewno tak samo smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. PYSZNOŚCI!!!
    Nie mogę oglądać takich zdjęć,bo opluwam monitor :P

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda smakowicie no i ten rabarbar - też uwielbiam ;) sama tart nie piekę bo nie mam foremki, a zawsze odkładam jej zakup na kiedy indziej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja poluję na silikonową - o niebo lepiej wyciąga się z niej ciasto po upieczeniu :)

      Usuń
  9. Kocham tarty te na słodko jak i na ostro ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja na ostro właśnie rzadko robię...za rzadko chyba, czas to nadrobić ;)

      Usuń
  10. OMG. Pysznie wygląda. Zrobiłaś mi ogromną ochotę na rabarbar.
    Tarty bardzo lubię... ja dziurkuję "w kratkę", ale twoje dziurkowanie bardzo mi się spodobało :D

    OdpowiedzUsuń
  11. ja rabarbar lubię, jednak nie uwielbiam :-) w lodówce mam cały gar kompotu z rabarbaru właśnie i jest przepyszny :-) lecę po szklankę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kompotu też nagotowałam przy okazji ciasta ;)

      Usuń
  12. Tartę lubię zapiekaną z porami. Rabarbar to przeważnie do drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę koniecznie wypróbować twoją wersję :)

      Usuń
  13. O słodzi jeżu *.*
    Jak to wygląda cudnie i smakowicie ale bym jadła, że aż miło <3
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. i jak mam trzymać dietę jak to nie mozliwe z takimi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda świetnie,ale na szczęście mi ochoty nie zrobiłaś,bo nie lubię rabarbaru. Może to i dobrze, tak na noc patrzeć na takie pyszne rzeczy to mogłob się skończyć źle :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz, zawsze ją można zrobić z truskawkami jeśli za rabarbarem nie przepadasz ;)

      Usuń
  16. Wygląda przepysznie, pewnie równie pysznie smakuje :) Jak będę teraz u rodziców, to przywiozę sobie trochę rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  17. czy lubimy tarty? głupie pytanie! uwielbiam! najczęściej robię je z truskawkami i galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  18. łatwe do zrobienia a do tego bardzo pyszne, uwielbiam rabarbar i kompot z niego. Musze zapisac przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  19. ależ smakowicie wygląda :) uwielbiam ciasta z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń

Strony

Obsługiwane przez usługę Blogger.

© In my secret world..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena