Fale Dunaju - szybkie ciasto na andrzejkowe szaleństwa :) ~ In my secret world...

piątek, 30 listopada 2012

Fale Dunaju - szybkie ciasto na andrzejkowe szaleństwa :)

Hej, hej :)

Pamiętacie jak pisałam Wam TUTAJ o paczce kulinarnych smakowitości które dostałam od CREATIVEMAGAZINE.PL do przetestowania? Oczywiście nie byłabym sobą gdyby na pierwszy ogień nie poszły produkty do wyczarowywania słodkości ;) Postanowiłam wypróbować Cukier z prawdziwą wanilią firmy Kotanyi, przygotowując szybkie i pyszne ciasto - FALE DUNAJU - na zabawę andrzejkową do przedszkola Syna :)

Składniki:

1 margaryna
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
6 jajek
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka Cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 twardych jabłek

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.


Z białek ubić sztywną pianę i lekko wymieszać z resztą ciasta.


Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.


Przygotować prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć najpierw ciasto jasne, na nie ciemne.


Jabłka pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki, wbić dość ciasto w przygotowane ciasto.


Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. W międzyczasie przygotować polewę - moja sprawdzona to:
1 margaryna
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao


Składniki zagotować na małym ogniu mieszając dość często.


Po przestudzeniu wylać na wierzch ciasta.  


Ciasto można kroić dopiero jak polewa ciut zastygnie.


SMACZNEGO :)

I jeszcze słów kilka o samym cukrze z prawdziwą wanilią. Różni się znacznie od tych wanilinowych, do których jestem przyzwyczajona. I to różnica na plus :) Jego skład to tylko cukier i wanilia w proszku - żadnych aromatów - i o to chodzi! Smak i zapach są wytrawne i nie przesłodzone, widać wyraźnie maleńkie punkciki miąższu wanilii. Zamknięty z torebce zachowującej aromat, z łatwym otwieraniem i o miłej szacie graficznej. Coś czuję że zagości w mojej kuchni na stałe :)
Na moją relację z testu zapraszam także na stronę CREATIVEMAGAZINE.PL :)

Używacie tego cukru w swojej kuchni, co o nim sądzicie?

3 komentarze:

  1. Nigdy nie używałam tego cukru, ale jak zobaczę w sklepie, to na pewno kupię, bo zawsze dodawałam cukier wanilinowy.
    A ciasto wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też miałam go pierwszy raz, a różnica jest kolosalna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też robię ale z wiśniami, następnym razem skorzystam z Twojego przepisu.
    zapraszam Cię do wzięcia udziału w rozdaniu na moim blogu,
    będzie mi bardzo miło jeśli się zgłosisz :)
    obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń

Strony

Obsługiwane przez usługę Blogger.

© In my secret world..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena